Indien u een beeld van onze website wil gebruiken of kopen, gelieve contact op te nemen via de contact pagina.

De TSJERNOBYL KERNCENTRALE – Deel 9

  • De plaats van de nucleaire tragedie.

    TSJERNOBYL KERNCENTRALE

0
0
0
0
0
0
0
0
0

De TSJERNOBYL KERNCENTRALE

De plaats van de nucleaire tragedie.

Oktober 2019

- De feiten -

Op 26 april 1986 om 01:23:40 vond een kernramp plaats in Tsjernobyl, een tragedie die de Vladimir Illich Lenin Memorial Atomic Energy Station trof, gelegen op 110 km van Kiev. Een veiligheidstest veroorzaakte de ramp, met een reeks gebeurtenissen die resulteerden in een catastrofale toename van het vermogen en kernexplosies.

Nucleaire ongevallen waren al eerder gemeld, inclusief een gedeeltelijke kernsmelting in Reactor 1 in 1982. De ramp van 1986 had wereldwijde gevolgen en wordt beschouwd als het ergste kernongeval ooit. De RBMK-1000-reactoren, waarvan Reactor 5 & 6 nog in aanbouw waren, vertoonden al problemen. Bij de bouw werden cruciale fouten gemaakt die later rampzalige gevolgen zouden hebben.

Het ontbreken van dubbele insluitdrempels van de RBMK-reactoren was een ernstige tekortkoming. Grafietblokken in de reactoren maakten atoomsplitsing mogelijk maar vormden een risico vanwege nucleaire reacties. Traag werkende controlestaven vormden ook een risico voor de reactiecontrole. De eigenlijke menselijke fout was het activeren van het noodbeschermingssysteem door de AZ-5 knop om te draaien.

- Het bezoek -

Tijdens ons bezoek aan Pripyat hebben we enkele indrukwekkende foto's kunnen maken, waaronder die van een imposant hoog appartementsgebouw. We klommen elke verdieping op om uiteindelijk op het dak te belanden, vanwaar we foto's konden nemen van de sarcofaag die over de beschadigde reactor 4 is geplaatst.

We hebben tijdens ons bezoek de reactor zelf of de controlekamer, die zwaar beschadigd werd, niet bezocht. Dit betekent dat we in de toekomst zeker nog een keer terug moeten gaan om deze belangrijke locaties te verkennen.

Lees en bekijk meer info/beelden over Tsjernobyl & Pripyat via onze Chernobyl Portfolio.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.