Indien u een beeld van onze website wil gebruiken of kopen, gelieve contact op te nemen via de contact pagina.

Monastère Antoinette

  • Een verlaten klooster met bijna 1000 jaar aan geschiedenis

    Monastère Antoinette

0
De binnenplaats met kruis
0
Panorama vanuit de dakgoor
0
Openstaand venster met mooie lichtinval
0
De kapel van het klooster
0
Mooie doorkijk inclusief spinnewebben
0
Monastère Antoinette
0
De gangen met authentieke reilings
0
Monastère Antoinette
0
Monastère Antoinette
0
Monastère Antoinette
0
Monastère Antoinette
0
Monastère Antoinette

Monastère Antoinette

Een verlaten klooster met bijna 1000 jaar aan geschiedenis

Oktober 2020

- Het bezoek -

Een bezoek aan Monastère Antoinette start aanzetten terwijl het nog helemaal donker is buiten. Dat brengt al wat suspense met zich mee. Een dag gevuld met Urban Exploration aan enkele mooie locaties. De dag start met een locatie aan een oude schuur gevuld met oude auto's. Het album vindt je ook in onze portfolio hier op de site. Als tussenstop verkennen we een oude kalksteen fabriek om dan te eindigen in Monastère Antoinette.

Het klooster is duidelijk in groot verval. Op verschillende plaatsen zijn zolderverdiepingen naar beneden gekomen en moet je de omgeving goed observeren vooraleer je actie onderneemt. het die dag al enkele ferme regenbuien heeft gehad, hoor je op vele plaatsen geluid van insijpelend water. Verder vindt je ook sporen van vandalen streken. Verschillende kamers zijn overladen met afval. In de kapel is duidelijk een brandje gesticht. Op het eerste zicht valt er niet veel mooie dingen te fotograferen, buiten de binnenplaats met de wilde wilg. Gedurende 1 week op een jaar kleurt deze mooi rood als de herfst zijn intrede maakt. Naast de mooie binnenplaats vind ik nog enkele leuke hoekjes die ik heb omgezet in beelden.

Een verlaten klooster met bijna 1000 jaar aan geschiedenis.

Na een shot boven in de dakgoot besluiten we dat het mooi is geweest, en knabbelen we nog rustig onze picknick op eenmaal terug gekomen aan de auto. We checken nog een laatste locatie op de terugweg, maar besluiten deze niet te betreden. Dat word misschien nog eentje voor een volgend avontuur.

- De feiten -

Monastère Antoinette werd gesticht aan het begin van de 11de eeuw door 3 leken broeders, nadat een stuk grond werd geschonken door de bisschop. Tussen de dichte vegetatie en ingesloten tussen de bergen ontwikkelde de religieuze gelofte zich vrij snel dankzij schenkingen en weldaden van verschillende graven. Op het einde van de 12de eeuw werd de gestichte priorij een abdij van kanunniken. Ze ontwikkelden hun in opmerkelijke industriële en landbouwactiviteiten waaronder een brouwerij. Deze wordt gebouwd en de helft van de 16de eeuw.

Tijdens de 80-jarige oorlog werd de abdij geplunderd en verwoest. Gelukkig brengt renaissance in de 17de eeuw opnieuw leven in de site. Er werd een molen en een portaal gebouwd onder 2 abdijen. Op het einde van de 17de eeuw werden vervolgens een kerk, klooster en hoektoren gebouwd die nog steeds zichtbaar zijn van de vallei. Dit emblematische beeld vormt nog steeds de dubbele binnenplaats van de abdij. In de 18de eeuw zou vervolgens nog een "tiende huis" worden gebouwd door de abt van de abdij.

Op het einde van de 18de eeuw word de abdij onderdrukt in de Franse revolutie. De eigendom wordt in beslag genomen en verkocht en komt in particuliere handen. De abdij wordt een kasteel en een congregatie van religieuze zusters onder pauselijk recht nemen hun intrek. Ze stelden hun open voor diversiteit en zo werden ook externe studenten toegelaten. Ook een internaat voor jonge meisjes werd geopend. Nadien zouden Benedictijnen monniken hun intrek nog nemen in het klooster.

Tijdens de 2de Wereld Oorlog word het klooster bezet door de Duitsers. Na de oorlog brengen nonnen vrede in de gebouwen. Ze voegen hun later samen met zusters van een andere kloosterorde. Zo wordt het klooster een rusthuis met een 50-tal bewoners. In 2008 word het gebouw verlaten.

- Het project -

In 2009 worden door een project ontwikkelaar een plan opgesteld om woning units te bouwen op de plaats van het klooster. Deze werden nooit uitgevoerd en sindsdien staat de site nog steeds leeg en geraken alle gebouwen in verval.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.