Indien u een beeld van onze website wil gebruiken of kopen, gelieve contact op te nemen via de contact pagina.

C-mine Genk

  • De 'C' in c-mine staat voor "creativiteit".

    C-Mine Genk

0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk
0
Avondfotografie - C-mine Genk

C-Mine Genk

De 'C' in c-mine staat voor "creativiteit".

Oktober 2020

- Het bezoek -

Reeds twee keer bezocht ik de site van de C-mine gelegen te Genk. Avondfotografie is 1 van mijn favoriete hobby's. Misschien is het wel daarom dat ik voor de eerste keer in 2017 en vervolgens in 2020 naar daar reed. Of is het nu omdat de 2 schachtblokken zo speciaal verlicht zijn? Ik kan er niet meteen een natte vinger op leggen. Hoe dan ook, ik vind het een heel aangename plaats. Of je nu van plan bent om een C-mine expeditie plant, of een erfgoedruimte wil bekijken, of soms 1 van de vele expo's die er al hebben plaats gevonden, er is voor iedereen wat wils. Zowel in als rond de voormalige mijngebouwen is er heel wat te doen. Het indrukwekkend gerestaureerde Energiegebouw is het kloppend hart van C-mine. En ook het labyrint dat buiten is gebouwd is een artistieke aanrader. Vlakbij de C-mine site vindt je ook de Vennestraat. Als je na het bezoek een hongertje hebt, kan je daar gerust langsgaan om lekker te tafelen of een terrasje te doen tussen de verschillende nationaliteiten van koks die er zich gedurende jaren hebben gevestigd!

De naam C-Mine werd in 2005 gekozen via een wedstrijd. De C staat voor "creativiteit".

Dit album vol met avondfoto's zou je een goed beeld moeten geven hoe de C-mine zich s'avonds vorm geeft.

- De feiten -

Rond 1900 is Genk een rustig dorp met zo'n 3.000 inwoners. Genk is op dat moment gekend voor haar prachtige natuur, een trekpleister voor tal van artiesten en schilders die Genk gebruiken als kader voor hun (kunst)werken. In 1901 wordt steenkool ontdekt in Genk door André Dumont en ontwikkelen zich 3 steenkoolsites: Zwartberg, Waterschei en Winterslag.

De mijnsite van Winterslag is enorm groot en bevat naast de bedrijfsgebouwen een volledig uitgebouwd ondergrondse concessie die zich kilometers ver uitstrekt. In 1914 haalt men hier de eerste steenkoolklomp van het Kempens bekken boven, maar de eigenlijke ontginning begint pas in 1917. Na iets meer dan 70 jaar exploitatie sluit de mijn definitief op 31 maart 1988.

Het mijngebouw van Winterslag is sinds 1993 ministerieel beschermd, maar de kolenwasserij, de steenbakkerij, de werkhuizen en de koeltorens zijn niet bewaard gebleven. Wel nog te zien op deze site zijn de lampen- en douchezalen (lampisterie), de directiegebouwen (bureelgebouw), het machinegebouw met elektriciteitscentrale en de ophaalmachines (energiegebouw), de magazijnen, de paardenstallen en de 2 schachtbokken.

Na de mijnsluiting ging de stad op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor de immense mijnsites op haar terrein. In het jaar 2000 groeit het idee om in de gebouwen van de oude steenkoolmijn van Winterslag, een creatieve hub te laten ontpoppen. In 2001 koopt stad Genk de site van LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) en in 2005 wordt de naam "C-mine" geboren.

Bijgevolg smelt de laatste hoop om leven te houden in Forge Lunaire en sluit deze staalgigant in 2009. Bijna 10 jaar na de sluiting begint de staalreus aan sloop-en saneringswerken van de site, waarvoor het reeds gedurende verschillende jaren een aanzienlijk budget heeft voorzien.

Bezoek zeker de website van de C-mine voor meer informatie en events.

- Artwork -

Van dit album vind je geselecteerd artwork in onze ArtWork Shop. Zoals bij elk fotoalbum op onze website kan je andere gekozen beelden bestellen op alle mogelijke ondergronden en formaten via onze Contact-Pagina.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.