Indien u een beeld van onze website wil gebruiken of kopen, gelieve contact op te nemen via de contact pagina.

On top of MAS Antwerpen

 • De verbondenheid tussen Antwerpen en de wereld

  On top of MAS Antwerpen

0
Avondfotografie - de stad Antwerpen
0
Avondfotografie - On top of the MAS Antwerpen
0
Avondfotografie - Het zicht op de stad en de stroom
0
Avondfotografie - On top of the MAS Antwerpen
0
Avondfotografie - On top of the MAS Antwerpen
0
Avondfotografie - On top of the MAS Antwerpen
0
Avondfotografie - het zicht op de haven

On top of the MAS Antwerpen

De verbondenheid tussen Antwerpen en de wereld

Januari 2020

- Het bezoek "on top" -

Het dak van het MAS te Antwerpen is een stukje klimmen met zijn 10 verdiepingen. Want, na heel wat stappen overdag, maar ook 's avonds in Rotterdam en een bezoek aan Kinderdijk was het weekend op dat vlak rijkelijk gevuld. Gelukkig konden we gebruik maken van de vele roltrappen. Op weg naar boven wandel je door de wisselende expo's die je op de verschillende verdiepingen aantreft. Het is als het ware een wandelboulevard naar boven. Eenmaal je de heuse wandelboulevard hebt gedaan en boven komt, is het uitzicht adembenemend! Een 360 graden panorama op de stad, de haven en de stroom in het donker is fenomenaal.

De verbondenheid tussen Antwerpen en de wereld

Ik heb beelden gemaakt van elk mogelijk hoek. Ondanks dat ik niet alle beelden even goed vond, heb ik ze toch allemaal geüpload in het album. Het beeld helemaal bovenaan heb ik gemaakt door 3 beelden van het album samen te voegen en geeft zo een goed idee van hoe de haven er 's avonds bij ligt.

- De feiten -

Het MAS of, Museum Aan de Stroom, is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk 'het Eilandje'. Het gebouw opende op 14 mei 2011. Een wandelboulevard met metershoge glaspartijen leidt je er 62 meter hoog. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld.

In cijfers:

 • 10 verdiepingen hoog
 • 5.700 m² tentoonstellingsoppervlakte
 • 650.000 bezoekers op jaarbasis
 • 140 vrijwilligers
 • 500.000 wisselende collectiestukken
 • 1.350 m² grondoppervlakte  en een totale oppervlakte van 14.500 m²
 • 8 tentoonstellingsruimtes
 • 56 miljoen euro voor de totale investering in het project.

- Het MAS project -

In 1998 werd de beslissing gemaakt dat er op de Hanzestedenplaats een nieuw museum voor stad, haven en scheepvaart zou komen. Daarin zouden de collecties worden ondergebracht van het Volkskundemuseum, het Nationaal Scheepvaartmuseum, waarvan het binnengedeelte tot 28 december 2008 gevestigd was in Het Steen, en deels van het Vleeshuis.

Het Stapelhuis van Neutelings Riedijk Architecten was het winnende concept uit 55 inzendingen van de internationale architectuurwedstrijd voor de ontwerp van het nieuwe museum.
In september 2006 werd de eerste steen gelegd en in februari 2007 werd gestart met de ruwbouw. In mei 2010, drie jaar en acht maanden na de officiële eerstesteenlegging, volgt de oplevering van het gebouw. Het museumplein, naar een concept van Luc Tuymans en ontwerp van Jan Van Haute, werd geopend. Daarop volgend kon de inrichting van het museum en de verhuizing van de circa 460.000 collectiestukken beginnen. Een jaar later, op 14 mei 2011, opende het "MAS" - of voluit het "Museum aan de Stroom"- zijn deuren. Nog meer te weten komen over het MAS? Neem dan zeker een kijkje op Wikipedia!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.